W kuchni jak w prawdziwym laboratorium |
poniedziałek, 18 maja 2020 13:44, odsłon: 1064 | |||
POMPIKOWE DOMOWE PRZESZKOLE
Tak naprawdę kuchnia to jedno wielkie laboratorium naukowe, w którym na co dzień zachodzą rozmaite zjawiska fizyczne i chemiczne. Domowe laboratorium nie wymaga wielu przygotowań, a efekty potrafią być zaskakujące. Oto proste propozycje eksperymentów, które można przygotować z dzieckiem w domu. ,,Wulkan”
Pomoce: plastikowa butelka, ocet, płyn do mycia naczyń, soda, miska.
Wykonanie doświadczenia: butelkę napełniamy do połowy octem i dolewamy trochę płynu do mycia naczyń ( można zabarwic farbką ), ostrożnie mieszamy składniki, butelkę ustawiamy na środku miski, bierzemy 3 łyżeczki sody oczyszczonej i wsypujemy na środek papierowej chusteczki do nosa. Zwijamy ją, skręcamy końce i wrzucamy zawiniętą chusteczkę do butelki. Po kilku minutach z butelki zacznie wydobywać się piana. Można ozdobić butelkę kolorowym papierem wtedy piana będzie wypływała jak lawa z wulkanu.
,,Hodowla kryształów”
Pomoce: słoiki z wodą , sól, patyczki, wełniane nici.
Wykonanie doświadczenia: dzieci samodzielnie przygotowują roztwór nasycony soli (rozpuszczają możliwie największą ilość soli w ciepłej wodzie), w celu jej krystalizacji. Na patyk nawijamy kawałek wełny, powinien sięgać prawie dna słoika. Tak przygotowany patyk opieramy o brzeg słoika , zanurzając wełniane nitki w wodzie. Po kilku dniach na nitkach utworzą się kryształki pod wpływem parowania wody. Dodanie kilku kropli farby plakatowej albo atramentu do wody spowoduje zmianę koloru kryształków. UDANEJ ZABAWY.
Justyna Karpiuk
|