Pyszny podwieczorek |
wtorek, 21 kwietnia 2020 08:40, odsłon: 642 | |||
POMPIKOWE DOMOWE PRZEDSZKOLE Komu, komu bo siedzimy w domu! Wiele prostych domowych czynności w różnoraki sposób wspiera rozwój dzieci. Jedną z nich jest wspólne gotowanie i pieczenie. Doskonała zabawa połączona z domowymi obowiązkami. Warto razem gotować i piec gdyż między innymi: - przełamuje bariery dotykowe, - rozwija motorykę małą, - zachęca do próbowania nowych smaków, - pozwala zdobyć umiejętności życiowe, - pomaga zdobywać umiejętności matematyczne, - uczy koncentracji uwagi i cierpliwości.
Uwaga!! Kilka zasad: 1. Nie zmuszamy dziecka do dotykania dyskomfortowych (lepkich, śliskich, mokrych) rzeczy – my zachęcamy i motywujemy. 2. Nie poprawiamy po dzieciach ewentualnie robimy to baaardzo dyskretnie – motywacją dzieciom będzie to, że coś im wychodzi ( bułeczki nie muszą być perfekcyjne i tak będą smaczne)
3. Garstka naszej cierpliwości i szczypta czasu więcej na wszelki wypadek Zaznaczam, że może to być wspólne robienie kanapek, gofrów, naleśników, ciast i innych smakołyków. U nas dzisiaj bułeczki drożdżowe nadziewane dżemem i makiem. Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki – spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Zachęcam i życzę przyjemnego wspólnego pieczenia!
Kinga Grebieszkow
|