W kuchni jak w prawdziwym laboratorium Drukuj
poniedziałek, 18 maja 2020 13:44, odsłon: 1052

POMPIKOWE DOMOWE PRZESZKOLE

 

Tak naprawdę kuchnia to jedno wielkie laboratorium naukowe, w którym na co dzień zachodzą rozmaite zjawiska fizyczne i chemiczne. Domowe laboratorium nie wymaga wielu przygotowań, a efekty potrafią być zaskakujące. Oto proste propozycje eksperymentów, które można przygotować z dzieckiem w domu.

,,Wulkan” 

 

Pomoce: plastikowa butelka, ocet, płyn do mycia naczyń, soda, miska.

 

Wykonanie doświadczenia: butelkę napełniamy do połowy octem i dolewamy trochę płynu do mycia naczyń ( można zabarwic farbką ), ostrożnie mieszamy składniki, butelkę ustawiamy na środku miski, bierzemy 3 łyżeczki sody oczyszczonej i wsypujemy na środek papierowej chusteczki do nosa. Zwijamy ją, skręcamy końce i wrzucamy zawiniętą chusteczkę do butelki. Po kilku minutach z butelki zacznie wydobywać się piana. Można ozdobić butelkę kolorowym papierem wtedy piana będzie wypływała jak lawa z wulkanu. 

 

,,Hodowla kryształów” 

 

Pomoce: słoiki z wodą , sól, patyczki, wełniane nici.

 

Wykonanie doświadczenia: dzieci samodzielnie przygotowują roztwór nasycony soli (rozpuszczają możliwie największą ilość soli w ciepłej wodzie), w celu jej krystalizacji. Na patyk nawijamy kawałek wełny, powinien sięgać prawie dna słoika. Tak przygotowany patyk opieramy o brzeg słoika , zanurzając wełniane nitki w wodzie. Po kilku dniach na nitkach utworzą się kryształki pod wpływem parowania wody. Dodanie kilku kropli farby plakatowej albo atramentu do wody spowoduje zmianę koloru kryształków.               

UDANEJ ZABAWY.

                                                                                             

 

  Justyna Karpiuk

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information