"Co warto jeść" - program żywieniowy w Przedszkolu Nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi w Hajnówce Drukuj
czwartek, 07 marca 2013 09:48, odsłon: 2338

0122_miniW związku z inicjatywą przystąpienia naszego przedszkola do Sieci Szkół Promujących Zdrowie, nauczycielki z grup integracyjnych 5-latków i 6-latków - Anna Olszewska i Halina Pawluczuk podjęły się realizacji programu zdrowotnego "Co warto jeść". Program został opracowany przez konsultantów ds. edukacji wczesnoszkolnej w Centrum Edukacji Nauczycieli w Białymstoku we współpracy z Podlaskim Centrum Zdrowia Publicznego w Białymstoku.

 

Program realizowany był przez dwa miesiące. Przez wędrówkę po krainach: Mlekolandii, Białkowej, Warzywnej, Owocowej i Ziarenkowa przedszkolaki były wprowadzane w tajniki zdrowego żywienia. Przepustką do każdej krainy był stempelek w otrzymanym przez dziecko paszporcie.

W czasie zabaw w Ziarenkowie dzieci poznały rodzaje oraz walory smakowe i właściwości fizyczne różnych rodzajów ziaren oraz ich przeznaczenie. Ozdabiały ziarnami rogale i bułki z masy solnej. Wreszcie podczas samodzielnego pieczenia chleba poznały wybrany proces technologiczny powstawanie żywności. Jakże przyjemna była degustacja własnoręcznie wypieczonego chleba.

W Królestwie Warzyw przedszkolaki poznały właściwości odżywcze produktów pochodzenia roślinnego. Zrozumiały, że warzywa są źródłem cennych witamin. Ukoronowaniem różnych zabaw z warzywami było samodzielne wykonanie sałatki jarzynowej. Ile było radości podczas krojenia kolorowych witaminek. A sałatka smakowała nawet etatowym niejadkom.

Następną zwiedzaną krainą była Kraina Owocowa. Dzieci miały dużo uciechy podczas wąchania, dotykania, smakowania i oglądania owoców w różnej postaci. Wreszcie nadeszła chwila, kiedy razem własnoręcznie przy pomocy sokowirówki zrobiliśmy pyszny i pożywny sok oraz kolorową sałatkę owocową.

W Mlekolandii zwłaszcza "amatorzy mleka" poznali jego pochodzenie i przetwory. Dzieci zrozumiały wartości odżywcze produktów mlecznych w codziennej diecie. Chętnie degustowały mleko i jego przetwory. Samodzielnie sporządziły pyszną pastę twarogową i wspaniały koktajl mleczny.

Ostatnią zwiedzaną krainą była Kraina Białkowa. Przy okazji różnorodnych zabaw przedszkolaki zrozumiały konieczność spożywania białka w różnych postaciach. Własnoręcznie wykonały pastę jajeczną ze szczypiorkiem oraz sałatkę z tuńczykiem, które znikały z talerzyków w błyskawicznym tempie.

Na koniec wędrówki po Królestwie Zdrowia wszyscy wnikliwie przeanalizowali Piramidę Żywności. Jednomyślnie zdecydowali, że należy spożywać posiłki urozmaicone w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla organizmu człowieka.

Przyrządzone wspólnie zdrowe potrawy w przedszkolu smakowały wszystkim jak nigdy i nigdzie dotąd!

autor: Anna Olszewska

fot. Małgorzata Reduch

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information