Ekologia - zdrowa żywność – zdrowe dzieci Drukuj
poniedziałek, 27 lutego 2012 16:27, odsłon: 1622

0067_miniEkologiczne i prozdrowotne idee przyświecają naszym przedszkolakom na co dzień. Wszystkie dzieci, niezależnie od wieku, uczestniczą w zajęciach realizujących tę tematykę.

Nasze dzieci dowiadują się jakie produkty są zdrowe, ale również jakich należy unikać.

 

 

Świętowanie urodzin każdego przedszkolaka odbywa się bez słodyczy, tak chętnie przynoszonych wcześniej przez rodziców. W zamian pojawiają się coraz to nowe pomysły na poczęstunek dla grupy. Są to najczęściej: owoce naturalne i suszone, bakalie i soki.

Samodzielne doświadczanie w przedszkolnej mini – kuchni ćwiczy wiele cennych umiejętności: krojenie, wykrawanie, wałkowanie, mieszanie, smarowanie itp. Czym się kulinarnie zajmowaliśmy w ostatnim czasie?

  • wykonaliśmy „czekoladowe planety” (sporządzone ze zdrowych produktów: płatki owsiane miód, kakao)

  • przyrządziliśmy mega – witaminowe szaszłyki (w składzie pojawiły się: owoce, warzywa, ser i szynka)

  • po raz pierwszy upiekliśmy prawdziwy, pszenno – żytni chleb (na prawdziwym zakwasie, z mąką pszenną i żytnią i oczywiście bez żadnych konserwantów.)

  • z okazji Walentynek upiekliśmy pierniczkowe serduszka (poczęstowaliśmy wszystkich i byliśmy bardzo dumni z własnych umiejętności)

  • najstarsze grupy przedszkolaków samodzielnie przygotowywały śniadanie (kanapki własnoręcznie zrobione dużo lepiej smakują!)

 

Jolanta Wołkowycka

 


 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information