Start Rok 2013/2014 5-latki i maluszki upiekły chleb

Każdy przedszkolak ma szansę na sukces

Witamy w przedszkolu

INNOWACJA ORGANIZACYJNA

baner_gabinet

 

baner_6latek

Gabinet Marii Montessori

baner_gabinet

 

baner_dbamy_eko2011



Designed by:
Jm-Experts!

5-latki i maluszki upiekły chleb PDF Drukuj Email
wtorek, 26 listopada 2013 19:54, odsłon: 1752

0191_mini

Dnia 15 listopada 2013 r. przedszkolaki z grupy sarenek i wiewiórek Przedszkola Nr 3 uczyły się jak upiec chleb z rodzicami w domu.5-latki miały okazję odwiedzić w ramach Programu „Wiem co jem”, kolejną krainę zdrowego jedzenia pt. „Ziarenkowo”.
Na powitanie, zaproszonym gościom zaśpiewały i zatańczyły swoje jesienne przeboje. Zajęcia poprowadziły nauczycielki Joanna Ruszuk i Jolanta Wołkowycka wspólnie z mamą Ani z gr. III, p. Martą Tarasiuk.

 


Na początku dzieci poznawały za pomocą zmysłów: wzroku, dotyku i węchu, różne rodzaje mąki i ziaren. Najwięcej zainteresowania wzbudziło porównanie w palcach mąki ziemniaczanej i razowej oraz smakowanie ziaren słonecznika, siemia lnianego, pestek z dyni, płatków owsianych i pokaz zbóż. W ten sposób przedszkolaki dowiedziały się z czego powstaje chleb. Jaś z grupy 5-latków przedstawił historyjkę obrazkową jak jest droga chleba „Od ziarenka do bochenka”.
Po pouczającym wstępie p. Jola i P. Marta przystąpiły do pracy tłumacząc każdy krok przygotowania ciasta chlebowego. Od zakwasu do ciasta w foremce, dodawały kolejne składniki i czekały kiedy wyrośnie. Korzystając z uprzejmości pań kucharek, upiekliśmy chleb. W czasie podwieczorku, przy estetycznie nakrytym stole, dzieci wspólnie z paniami, degustowały świeżo upieczony chleb. Stwierdziliśmy, iż świeży, swojski chleb jest smaczny bez żadnych dodatków.
Zachęcamy do upieczenia chleba w domu. Dla chętnych podajemy przepis:
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
0,5 szklanki mąki razowej
2 łyżki soli
4,5 szklanki ciepłej wody
4 łyżki zakwasu
Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Posmarowane tłuszczem blaszki (2 keksówki), posypujemy ulubionymi ziarnami (np. pestkami słonecznika) i wkładamy ciasto. Wierzch ciasta możemy również posypać ziarnami (np. sezamem). Blaszki z ciastem chlebowym wstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10-12 godzin – w tym czasie nie otwieramy piekarnika! Po wyrośnięciu pieczemy chleb w temp. 180 °C  1 godz. 10 minut.
 

 

Smacznego
Joanna Ruszuk i Jolanta Wołkowycka


 

NASZE GRUPY 2013-2014

wiewiorka

zajac

sarenka

jez

zubr

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information