Start

Każdy przedszkolak ma szansę na sukces

Witamy w przedszkolu

INNOWACJA ORGANIZACYJNA

baner_gabinet

 

baner_6latek

Gabinet Marii Montessori

baner_gabinet

 

baner_dbamy_eko2011



Designed by:
Jm-Experts!

Jeżyki i Dzień Czekolady PDF Drukuj Email
niedziela, 23 kwietnia 2023 20:34, odsłon: 616

Dnia 12 kwietnia grupa Jeży obchodziła Dzień Czekolady. Tego dnia przedszkolaki miały okazję zobaczyć, powąchać, dotknąć, a przede wszystkim posmakować czekolady. Dzieci dowiedziały się z czego powstaje czekolada i co jest jej głównym składnikiem, a także jak wygląda proces tworzenia czekolady i do czego jest stosowana. Następnie uczestniczyły w degustacji czekolady podczas zagadek smakowych, które polegały na rozpoznawaniu różnych rodzajów czekolady. Na koniec przygotowały wspólnie czekoladę do picia. To był z pewnością pyszny dzień.

 

Naszą pyszną czekoladę przygotujecie także w domu.

Co będzie potrzebne?

- kakao,

- olej kokosowy lub masło,

- miód,

- ulubione dodatki np. orzechy, mrożone maliny, kokos itp.,

 

Proporcje objętościowe składników:

- 1 część kakao,

- 1/2 oleju kokosowe/masła,

- 1/3 miodu (miodu można dodać w zależności od preferencji). 

 

Wykonanie:

- Tłuszcz należy rozpuścić na małym ogniu dodać kakao oraz miód.

- Czekoladową masę przełożyć do specjalnych foremek na pralinki albo rozsmarować na papierze do pieczenia (nie polecam foli aluminiowej).

- Masę posypać dodatkami i włożyć do zamrażalnika na około godzinę.   

 

SMACZNEGO !!! ŻYCZĄ JEŻYKI

 

Luiza Fiedorowicz

 

 

Opis galerii zdjęć:

Zdjęcia przedstawiają dzieci z grupy Jeżyków podczas Dnia Czekolady


 

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information