Start

Każdy przedszkolak ma szansę na sukces

Witamy w przedszkolu

INNOWACJA ORGANIZACYJNA

baner_gabinet

 

baner_6latek

Gabinet Marii Montessori

baner_gabinet

 

baner_dbamy_eko2011



Designed by:
Jm-Experts!

Pyszny podwieczorek PDF Drukuj Email
wtorek, 21 kwietnia 2020 08:40, odsłon: 291

POMPIKOWE DOMOWE PRZEDSZKOLE

Komu, komu bo siedzimy w domu! Wiele prostych domowych czynności w różnoraki sposób wspiera rozwój dzieci. Jedną z nich jest wspólne gotowanie i pieczenie. Doskonała zabawa połączona z domowymi obowiązkami.

Warto razem gotować i piec gdyż między innymi:

- przełamuje bariery dotykowe,

- rozwija motorykę małą,

- zachęca do próbowania nowych smaków,

- pozwala zdobyć umiejętności życiowe,

- pomaga zdobywać umiejętności matematyczne,

- uczy koncentracji uwagi i cierpliwości.

 

Uwaga!! Kilka zasad:

1.     Nie zmuszamy dziecka do dotykania dyskomfortowych (lepkich, śliskich, mokrych) rzeczy – my zachęcamy i motywujemy.

2.     Nie poprawiamy po dzieciach ewentualnie robimy to baaardzo dyskretnie – motywacją dzieciom będzie to, że coś im wychodzi ( bułeczki nie muszą być perfekcyjne i tak będą smaczne)

3.     Garstka naszej cierpliwości i szczypta czasu więcej na wszelki wypadek
– nie pospieszamy dziecka w wykonywaniu czynności.

Zaznaczam, że może to być wspólne robienie kanapek, gofrów, naleśników, ciast i innych smakołyków.

U nas dzisiaj bułeczki drożdżowe nadziewane dżemem i makiem.

Składniki

  • Około 1 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 30 – 45 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • dodatkowo jedno jajko do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki – spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. 

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Zachęcam i życzę przyjemnego wspólnego pieczenia!

 

Kinga Grebieszkow

 


 

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information