Start

Każdy przedszkolak ma szansę na sukces

Witamy w przedszkolu

INNOWACJA ORGANIZACYJNA

baner_gabinet

 

baner_6latek

Gabinet Marii Montessori

baner_gabinet

 

baner_dbamy_eko2011



Designed by:
Jm-Experts!

Trochę inny pomysł na spędzanie razem czasu w domu PDF Drukuj Email
środa, 15 kwietnia 2020 09:12, odsłon: 201

POMPIKOWE DOMOWE PRZEDSZKOLE

A może by tak oderwać się od  różnego rodzaju pracy „służbowo – zdalnej”, którą wykonywać muszą i starsi, i ci najmłodsi? Ta niecodzienna sytuacja, która spowodowała, że spędzamy ze sobą dużo więcej czasu, może być pretekstem na przygotowanie wspólnie małego co nieco. Czy dorośli – w dobie puchatych szarlotek z kruszonką i bitą śmietaną – pamiętają jeszcze zwykły placek ze śliwkami, murzynka czy biszkopt z jabłkami, który często kiedyś nasze mamy i babcie piekły w każdą sobotę gdy byliśmy mali?

Wspólne gotowanie najprostszych potraw czy pieczenie słodkości może być prawdziwą frajdą. Kochane mamusie, trudno, wasze blaty w kuchni  tego dnia mogą być z lekka przyprószone mąką, a na podłodze może pojawić się plama niewiadomego pochodzenia – to skądinąd znów może być pomysł na wspólną zabawę, ale o tym może napiszemy innym razem…

Kiedy już razem coś przygotujecie, najmłodsi mogą zilustrować to kulinarne cudeńko, mama lub tata niech zapisze ów przepis, a jeśli uda wam się tych przepisów i obrazków stworzyć więcej – powstałyby książeczki kucharskie z prawdziwymi skarbami. Moglibyście je przynieść do przedszkola, gdy już się w nim spotkamy. A nastąpi to pewnie wkrótce. A więc gotujcie i pieczcie, Kochani! Ciasta, ciasteczka, bułeczki i co tam tylko zechcecie. Pieczcie, rysujcie i twórzcie własne książeczki kucharskie.

 

Przepis na najprostszy na świecie biszkopt z jabłkami:

Składniki:

sól,5 jajek, niepełna szklanka cukru, szklanka mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 duże jabłka.

Przygotowanie:

rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni, wysmarujcie blachę masłem (margaryną) i posypcie tartą bułką. Ubijcie pianę z białek ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, dodajcie żółtka i cukier. Wyłączcie mikser, dodajcie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie ubijajcie już składników, a jedynie lekko wymieszajcie z mąką – w ten sposób biszkopt będzie lekki. Wylejcie masę na blachę i powkładajcie w niego kawałki obranych jabłek. Pieczcie około 30 – 40 min.  Po wyłączeniu piekarnika nigdy nie wyjmujcie od razu ciasta by nie opadło, uchylcie drzwiczki piekarnika, po pewnym czasie dopiero wyjmijcie blachę. Posypcie biszkopt -  po ostygnięciu -  cukrem pudrem.

Prawda, że proste?

Smacznego!!!

 

Anetta Trusiewicz-Kolinko

 


 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information